AANBOD WORKSHOPS & ACTIVITEITEN


LABYRINT LEGGEN >>
STEENBEWERKING VOOR JONG EN OUD >>
KLAUTERKABOUTER >>
TOVERSTOK >>
SPROKKELBEESTJE >>
EEN FLUITJE VAN EEN CENT >>
LEPEL SNIJDEN >>
HEKSENBEZEM >>
SLAGROOMKLOPPEN MET EEN KERSTBOOM >>

FOTO-IMPRESSIE WORKSHOPS >>
INFORMATIE AANVRAGEN? STUUR EEN EMAIL >>



Alle workshops zijn incl. materiaal en gereedschap.
Prijs: € 500,– inclusief materialen/voorbereiding, excl. BTW en reiskosten. Een workshop duurt ongeveer drie uur





toverstokken

Voor alle leeftijden
Duur: 1 dagdeel of langer

In een doolhof raak je de weg kwijt, maar in een labyrint vind je je weg! Het labyrint is een oeroud symbool waarmee mensen hun relatie met de omgeving, elkaar en vooral zichzelf versterken. Zodoende ontstaan er plaatsen van samenkomst waar spel en verdieping zich organisch wortelen in het landschap. In de workshop leggen we met z'n allen een labyrint met natuurlijk materiaal dat ter plekke voor handen is.
workshop toverstokken
De wilgenman vertelt het verhaal van Ariadne en legt uit hoe je het labyrint kunt gebruiken. Voor kinderen is het lopen, rennen, van een labyrint altijd leuk. Voor volwassen kan het een verdiepende ervaring zijn. Loop het labyrint binnen en laat los wat je niet meer nodig hebt. Ontvang in het centrum antwoord op je vraag. En laat je dit antwoord toe op je weg naar buiten.

Labyrint leggen leent zich voor allerlei (bijzondere) gelegenheden. Denk bijv. aan een 50ste verjaardag, een kinderfeestje of reünie.

GA NAAR LABYRINT >>






Voor alle leeftijden
Duur: 2 uur
workshop steentjes
Je zoekt uit een berg verschillende stenen een stuk steen uit die je bevalt. Met een vijl vorm je de steen. Dan komt het belangrijkste, waarbij je geduld op de proef wordt gesteld: het schuren met verschillende soorten watervast schuurpapier totdat de steen spek(steen)glad is. De steen krijgt een mooie kleur als hij wordt afgewerkt met bijenwas. Er wordt gewerkt met speksteen uit India en/of serpentijnsteen uit Zimbabwe.
workshop steentjes


In Zimbabwe leerde Jan van Schaik praten met de steen. In de workshop draagt hij zijn kennis en ervaring over.
De workshop is voor alle leeftijden, het niveau wordt aangepast op de mogelijkheden van de cursusgroep.





We maken met de kinderen een tocht door het bos of park. We dragen rugzakken met touw en hangmatten op de rug. Als we een paar goeie bomen tegenkomen maakt Jan – samen met de kinderen – in een wip een schommel tussen de bomen, of een hangbrug, of een klauternet.
Nadat we leuk gespeeld hebben gaan we weer verder totdat we weer een paar leuke bomen tegenkomen.





toverstokken
Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar
Duur: 3 uur

Wilgenman Jan van Schaik leert je een toverstok te maken die precies bij je past. In deze cursus werken we met wilgenhout omdat hier makkelijk mee te werken is en het hout mooi wit is. De moeder van Harry had ook een toverstok van wilg*. Later kan je zelf expirimenteren met andere houtsoorten.
workshop toverstokken
Het maken van een toverstok is een oud ambacht. Als eerste is er de keuze van de stok en het bepalen van de juiste lengte. Dan volgt er een bewerking met een mes, vervolgens met schuurpapier en als laatste wordt de stok gebrand met ijzer en vuur.

Na intensieve bewerking en met de juiste gedachten vooraf en tijdens het maken heb je in een middag je eigen toverstok gemaakt.
* zie De Steen der wijzen Hoofdstuk 5





Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar
Duur: 3 uur

workshop sprokkelbeest
Als je goed kijkt zie je dat er beestjes in de takken leven. Vooral als je een tak op z’n kop zet is heel gemakkelijk het beest te vinden. Sprokkelbeestjes zijn nooit hetzelfde, soms hebben ze vijf poten soms drie of vier, elk beestje is uniek.
Eerst wordt een goede tak van de kronkelwilg gezocht en op maat geknipt, dan volgt het schillen van de tak, na het snijden en schuren van de tak worden ogen en patronen gebrand met ijzer en vuur.





HET MAKEN VAN EEN WILGENFLUITJE
Voor volwassenen en handige kinderen vanaf 10 jaar.
Als demonstratie ook voor jongere kinderen.
Duur: 1-3 uur

Het maken van een wilgenfluitje is een verbazingwekkend mooi proces van transformatie van een takje tot een muziekinstrumentje. Wilgenfluitjes worden in het voorjaar gemaakt als de sapstroom ruimte geeft tussen de bast en het hout.

Wilgenfluitjes worden ook wel een Fluitje Van Een Cent genoemt omdat ze heel makkelijk in een wipje te maken zijn. Je moet natuurlijk wel precies weten wat je moet doen en in welke volgorde. Het is ook belangrijk dat je tijdens het kloppen en snijden de juiste liedjes zingt.

De fluitjesmaker kent verschillende wilgenliedjes en leuke verhaaltjes. De workshop kan flexibel ingevuld worden als demonstratie of als activiteit van een paar uur waarin de cursisten zelf de tak snijden.

Meer informatie is te vinden op de speciale pagina:

HET WILGENFLUITJE >>




lepels

Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar
Duur: 3 uur

Wat is een lepel eigenlijk?
Is een mooie lepel ook handig?
Is het mogelijk een lepel uit te vinden die nog niet bestaat?

workshop lepels
Uitgangspunt van de workshop is een dagelijks gebruiksvoorwerp te onderzoeken door het zelf te maken. De deelnemers worden uitgedaagd de vorm te analyseren en te ervaren hoe vorm en functie zich tot elkaar verhouden.

Een dikke verse tak wordt met een bijl gekloofd, met een hiep wordt de grote vorm in het hout gekapt. Al je weet hoe de lepel er in grote lijnen uit gaat gaat zien breng je met het speciale lepelmes de holte van de schep aan. Met een recht mes snij je de steel en bepaal je de buitenvorm van de lepel. Pas als je tevreden bent over de vorm ga je schuren.





workshop steentjes workshop steentjes

Alle leeftijden
Duur: 3 uur met open inloop


Van een wilgenstaak en een bos berkentakken maakt Jan samen met de kinderen echte heksenbezems. Precies op maat en naar de wensen van de gebruiker.
In een wip klaar en vliegen maar!





Voor handige kinderen vanaf 8 jaar, met hulp van een ouder ook voor jongere kinderen.
Duur: 45 minuten
workshop steentjes
De maand jauari leent zich uitstekend om iets te doen met alle kerstbomen die overal zomaar voor het oprapen liggen. Met een beetje handigheid maak je er bijvoorbeeld een slagroomklopper van. Natuurlijk wordt de klopper meteen uitgeprobeerd ... met echte slagroom. Lekker.
workshop steentjes




FOTOIMPRESSIE WORKSHOPS